Site Overlay

10+1 érdekes debreceni fénykép az MTVA Fotótárából III.

A blogon folytatom az MTVA Fotótáránának átnyálazását a debreceni képek vonatkozásában.

A bejegyzésben szereplő képek vízjel nélküli, teljes felbontású verziói a Fortepan ingyenes adatbázisával ellentétben csak a licensz megvásárlásával hozzáférhetőek; az itt szereplő képek tulajdonosa minden esetben az MTI Zrt. Fotóarchívum.

A képek folyamatosságában 1990 után valamiért van egy kis (~20 éves) törés, úgyhogy az utolsó két bejegyzésben 2010 utáni képeket válogattam ki.

Itt az első rész, itt pedig a második.

„Debrecen, 2010. augusztus 3. A klasszicista stílusú Régi Városháza árkádja.” Ami miatt ráböktem, az az, hogy szerintem egy street jellegű életkép szempontból is értékelhető, nem csak riportképként. Készítette: Oláh Tibor, Azonosító: MTI-FOTO-189876.
„Erdőspuszta, 2011. november 1. A Debrecen közelében található Vekeri-tó, mely természeti adottságainak köszönhetően kedvelt kirándulóhely.” Ez is azért tetszik, mert túlmutat a száraz riporton, már-már csendéletbe hajlik. Készítette: Oláh Tibor, Azonosító: MTI-FOTO-B__OB20111101003.
„Debrecen, 2012. április 1. A Kálvin tér részlete, balra a Református Püspöki Hivatal, háttérben a Református Kollégium.” Ebben a képben az a durva, hogy már 11 és ~ fél éves, de akár tegnap is készülhetett volna. Mondjuk a buxus nem rémlik, de a többi stimmel. Készítette: Oláh Tibor, Azonosító: MTI-FOTO-B__OB20120401008.
„Debrecen, 2012. április 28. Az Újkerti lakótelep részlete a Füredi útnál.” A leírásból a lényeg pont lemaradt, hogy a szeretett Füredi Söröző teraszának egy részlete is a képre került, amit még debreceni riportfotók között nem láttam. (Gondolom azért, mert nem olvasok Naplót, meg ezeket.) Készítette: Oláh Tibor, Azonosító: MTI-FOTO-B__OB20120428013.
„Debrecen, 2012. május 2. A Hunyadi utcai lakótelep.” Talán ez a kép is túlmutat a leíráson, mert elég esztétikus kompozícióba vannak rendezve a hátsó lakótelepekkel együtt. Készítette: Oláh Tibor, Azonosító: MTI-FOTO-B__OB20120502040.
„Debrecen, 2014. szeptember 27. A debreceni Nagyállomás és a Petőfi tér környékének látképe. A területen kialakításra kerülő csaknem 43 ezer négyzetméteres intermodális közösségi közlekedési központban – amelynek már készülnek az engedélyezési tevei – majd egy helyre futnak össze a városi és a helyközi autóbuszjáratok, a villamosok vonalai és a vasúti közlekedés.” A központ még ugyan csúszik, de a Petőfi tér legalább már új. Készítette: Oláh Tibor, Azonosító: MTI-FOTO-502820.
„Debrecen, 2015. január 14. A Mikepércsi úti felüljáró esti kivilágításban.” Gondolom a magasházból készült, egész mutatós hosszú záridős kép. Készítette: Oláh Tibor, Azonosító: MTI-FOTO-528774.
„Debrecen, 2015. augusztus 16. Aszály sújtja az Agrárgazdaság Kft. kukorica ültetvényét. Hajdú Bihar megyében súlyos terméskiesést okoz az aszály a kukoricatáblákban, vannak helyek ahol az áprilisi vetés óta mindössze 20 mm eső érte a növényeket. A sorok között megrekkenő levegő elérheti az 50 fokos meleget, ami lehetetlenné teszi csövek fejlődését.” Már ez is elég látványosan drámai fénykép, és akkor hol volt még az évszázad aszálya hét évvel később. Készítette: Oláh Tibor, Azonosító: MTI-FOTO-574175.
„Debrecen, 2015. október 24. Felhők Debrecen felett.” Egyszer én is szívesen mennék egy kört repülővel a város fölött, már hogy sétarepülővel, mert azért a Wizzairrel nem ugyanolyan hosszú az élmény. Készítette: Oláh Tibor, Azonosító: MTI-FOTO-588416.
„Debrecen, 2016. április 26. A Debrecen nemzetközi repülőtér jelenlegi főépülete és utasterminálja, mögötte balra az Innovációs és Inkubátor Központ új épülete, amelyben az irodák mellett a reptér új utasforgalmi terminálja is kialakításra kerül. Az új terminál teljes beüzemelését a nyári charterszezonra tervezik a régi terminál üzemben tartása mellett. Az elmúlt évben csaknem 20 százalékkal több, mintegy 172 ezer látogató fordult meg a debreceni repülőtéren.” A leírás mellett ez egy kedves művészi fotográfia egyben az előtérben lévő, bürökgémorr nevű növényről is.
Ez pedig a +1 a bejegyzésben: „Debrecen, 2015. október 24. Felhők Debrecen felett.” Kedvelem, mert Debrecen, kedvelem, mert Debrecent nyomokban sem tartalmaz.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com