Site Overlay

8+2 macskaköves utcarészlet Debrecenben

Több helyen emlegettem már, hogy mennyire fáj a szívem, mikor egy-egy újabb helyen aszfalt üti fel a fejét a régi macskakő helyén, illetve ebben a portugál testvérvárosról szóló blogbejegyzésben már írtam nemrég, hogy „csinálok egy tíz macskaköves utcarészlet a városban jellegű blogposztot, de öt utcánál el vagyok akadva”. Pedig a macskakő amellett hogy esztétikus, és megidézi az óvárosok gazdag történelmét, lassítja a forgalmat, ráadásul mindenféle sztrít árt kiindulópontja is lehet, ami turistacsalogató, városbrend építő, és még sorolhatnám. Ennek megfelelően meggyőződésem, hogy számos belvárosi utcának máig nagyon jól állna az újramacskakövezés.

Mindenesetre az emlegetett ötből nemrég nyolc lett, úgyhogy két (három) plusz képpel már megcsináltam ezt a 11 fényképes mini válogatást. Mint látjátok majd, ezúttal a kövekre fókuszálunk majd, és nem lesz az adott utcakép bemutatva, csak a macskakőfragmentek.

Nézzetek a lábatok alá, amíg van alatta mit nézni.

Kétmalom utca, 2022.10.10.
Burgundia utca, 2023.04.24.
Kard utca, 2023.04.14.
Bem tér, 2023.03.09.
Weszprémy utca, 2023.02.10.
Böszörményi út, 2022.10.14.
Garai utca, 2022.10.10.
Kórház utca, 2022.10.10.
Ez ugyan nem macskakő, de mivel felbobja az utcaképet, most jól idesuvasztom. (2019.08.30.) És most a két ráadáskép…
… íme egy kiváló példa a Déri téren: ez az utcarészlet bizony vissza lett macskakövezve, előtte évekig aszfalt volt itt a burkolat…  (2023.03.30.)
… ha Harangi Attila pedig folyton a Lorántffy és Kígyó utcák torkolatát emlegeti, ahol meg lehetne őrizni az utolsó koherens utcaképű, kivétel nélkül cívisházakból álló városrészletet, akkor én szeretnék javaslatot tenni a város egyetlen macskakőrezervátumának feltétlen védelmére, ami egész pontosan a Böszörményi út 2. szám udvarában található meg. (Ahol a szemközti ház homlokzata egy másik fontos régi emléket is őriz, ha emlékeztek). Nézzétek meg ezt a fényképet: balról jobbra haladva három különböző macskakőtípus háromféle mintázatban lerakva több tíz négyzetméteres területen figyelhető meg. Most komolyan, egy ilyet vajon lehetne helyi védettségre javasolni?
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com