Site Overlay

A 10+1 kedvenc Fortepanos fényképem Debrecenből II: régi macskaköves utcarészletek

Az előző macskaköves bejegyzés után eszembe jutott, szét kellene nézni a Fortepan háza táján, hol voltak régen a városban még macskaköves utcák. Mondanom sem kell, pikk-pakk összejött a 10+1 fénykép.

Itt az előző macskaköves, itt pedig az előző Fortepanos bejegyzés, ahol nem mellesleg négy fényképen szintén felfedezhetitek a macskakövet.

1934: Varga utca, szemben a 2-es számú épület a Piarista rendház (ma Szent József Kollégium). Háttérben jobbra a Szent Anna-székesegyház tornyai láthatók. A Varga utcán még ma is talán az egyik legjobban érződik a történelem masszív szaga a városban, elképesztő lehetett macskakővel… (Képszám: 226426, Adományozó: Fóris Gábor / Vastagh Miklós hagyatéka)
1936: Szent Anna utca, szemben a többszintes épület a Batthyány utca sarkán áll. Eszembe jutott az egyik Szent Anna utcai cívisházban meglátogatott néni, aki 1962-ben költözött be, és elmondása szerint akkor még dupla fasor volt az utcán, ami egyébként a képen „mögöttünk” lenne látható. A macskakőről persze nem kérdeztük a nénit. (Képszám: 226412, Adományozó: Fóris Gábor / Vastagh Miklós hagyatéka)
1938: Vásártér a Segner (Bethlen Gábor) térnél, háttérben a Hatvan utca házsora, távolban a Református Nagytemplom tornya látható. Nézzétek ezen kívül a jobb felső sarokban látható „Gyógyszertár” és „Révi olcsó vendéglője” feliratokat is. (Képszám: 226448, Adományozó: Fóris Gábor / Vastagh Miklós hagyatéka)
1951: Piac utca (Vörös Hadsereg útja) a Miklós (Dimitrov) utca saroktól a Petőfi tér felé nézve. Ez a fénykép számomra nem csak a macskakő miatt érdekes, hanem mert meg nem mondtam volna, hogy Debrecenben készült, hangulatra inkább Budapestnek néz ki. (Képszám: 174938, Adományozó: Horváth Dániel)
1953: Árpád tér, református templom. Elképesztő békebeli hangulatot adhatott ez a macskaköves tér. (Képszám: 51802, Adományozó: Nagy Gyula)
1954: Csapó utca, szemben az Aranybika Szálloda. Érdekes az átmenet, hogy itt még az úttest teljes területén… (Képszám: 1861, Adományozó: Fortepan)
1958: … négy évvel később és kicsit feljebb, a Megyeháza előtti Piac utcán (ami ekkor még Vörös Hadsereg útja volt) viszont már csak a villamos nyomvonalán látható macskakő. (Képszám: 44952, Adományozó: Mészáros Zoltán)
1961: Szappanos utca a Kazinczy utca felől nézve, jobbra a 3. számú ház. Elképesztő az a régi míves kapu is. (Képszám: 18707, Adományozó: Kotnyek Antal)
1964: Vágóhíd utca, közúti ellenőrzés a Simon László utca torkolatával szemben. Jut eszembe, a Zsibi előtt még máig vannak macsakőfragmentek, igaz? (Képszám: 65057, Adományozó: Magyar Rendőr)
1971: Árpád tér, szemben a Kassai út (4-es főút). Azóta már hányszor átépítették ezt a csomópontot… (Képszám: 98154, Adományozó: UVATERV)
1973: Kálvin tér, balra a Református Kollégium Gimnáziumának épülete, melyben ekkor általános iskola működött. Úgy látszik, itt is már csak a villamos mentén volt macskakő. (Képszám: 61384, Adományozó: Lencse Zoltán)
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com