Site Overlay

A 10+1 kedvenc Fortepanos fényképem Debrecenből

Nemrég a Nagyanyám archív képeinek egyikéhez kapcsolatosan linkeltem egy 1962-ből származó Fortepanos képet az István út és a Déli sor találkozásáról, erről pedig eszembe jutott az is, hogy mi lenne, ha csinálnék egy teljesen szubjektív válogatást is az archívumban elérhető Debrecenben készült fényképekből. Szóval íme a 10+1 kedvenc Fortepanos fényképem Debrecenből, kronológiai sorrendben; és mivel a gyűjteményben egyébként jelenleg 616 debreceni fénykép elérhető, így ~ egy óra alatt akár ti is átlapozhatjátok az összes fényképet, itt: https://fortepan.hu/hu/photos/?q=debrecen

1912: Piac utca, szemben a Református Nagytemplom. Nézzétek meg: sehol egy automobil. Azért ha lenne időgép, szívesen korzóznék egyet itt keménykalapban, szövetkabátban, sétapálcával. (Képszám: 95150, Adományozó: Magyar Földrajzi Múzeum / Diagyűjtemény)
1938: Dohánygyári híd a Vágóhíd utcánál. Ez a képet két dolog miatt is kedvelem: egyrészt a híd mint ismeretes, kábé változatlan azóta, másrészt pedig a korra még inkább a beállított képek voltak jellemzőek, és egy ilyen spontán elkattintott életkép valóságos ritkaságszámba megy. (Képszám: 15493, Adományozó: Orosz Heléna)
1940: Déri tér 1., Déri Múzeum. Ezer meg ezer ilyen fénykép készült a Múzeumról és a térről, de ami ezen a képen jelentős, az egyértelműen az időfaktor: nézzétek meg pl itt (https://evfaja.okotars.hu/fa/2017/debreceni-deri-teri-kocsanyos-tolgy), nyolcvanegy év alatt mennyit nőtt az ezen a képen jobb oldalt látható tölgyfa, ami ugye szerencsére máig megvan, és szerepel is évről-évre a különböző „év fája” jellegű szavazásokon. (Képszám: 24163, Adományozó: Somlai Tibor)
1944: A Bajcsy-Zsilinszky (József királyi herceg) utca a Piac utca felől. A nagy gettó kerítése, balra a 16., jobbra a 11. számú ház után. Nekem, aki természetesen csak a történelemkönyvekből ismerheti ezt a korszakot, sokadjára is egészen megdöbbentő látni egy ilyen képet. (Képszám: 200846, Adományozó: Fortepan)
1951: Kossuth utca a Piac utcai (Vörös Hadsereg útja) kereszteződésből nézve, távolban a Veres templom. Nehéz kiemelni erről a képről bármit is: kiváló kompozíció, cuki kis dobogó, mosolyogtató a villamosreklám meg a rendőrbácsi nappal szemben vágott grimasza, még a templom is látszik a háttérben, stb. Tökéletes korabeli hangulatkép. (Képszám: 16659, Adományozó: Magyar Rendőr)
1959: Kassai út (Szabadság útja) 121., Fekete Bárány italbolt. A mára Rundó néven futó késdobálót a Kassai végén már Apja is Fekete Báránynak ismerte, de valaki mondta, hogy régebben még Vidám Sírásó is volt a neve. Ez a kép is elég sokat mesél, ha sokáig nézi az ember: a tömött beltérről közvetetten a számos indikátorszervezet (bicikli) árulkodik, elgondolkodtató az ajtótól jobb oldalt látható táblán a „kisvendéglő” is felirat, de az i-re a pontot egyértelműen a keménykalapos nagypapát jobb oldalt zaklató lányunoka teszi fel a pontot. (Képszám: 113984, Adományozó: Bauer Sándor)
1968: A Dózsa utcát ekkor már 20 éve Dózsa György utcának hívták, az öt darab kilencemeletesből a képen hozzánk legközelebbibe már ~ két éve be voltak friss házasként költözve a huszonéves nagyszüleim, egy éve meg volt születve a nagybátyám, és még két év volt hátra anyám születéséig. Ebből az időszakból Nagyanyámék fényképei közül is maradt fent egy pár, amit itt megnézhettek újra: (https://www.streetsofdebrecen.hu/archiv-kepek-nagyanyam-oroksegebol-i/)  Anyámék után aztán részben én is itt nőttem fel, és ugyan én már például a kép jobb oldalán lévő cívisházat nem láthattam, a gyerekkoromban átélt hangulat egyes elemei máig jelen vannak a helyszínen. (Képszám: 199185, Adományozó: Szalay Zoltán)
1973: Wesselényi utca (4-es főút) a Mikepércsi úti felüljáróról a Petőfi tér felé nézve. Több éves építkezés után ebben az évben adták át a 22 emeletes toronyházat (ennek megfelelően jövőre lesz 50 éves a ház), a klasszikus Ikarusok (lásd középen) pedig még mindig jelen voltak. (Képszám: 98544, Adományozó: Uvaterv)
1974: Kazinczy utca, a háttérben a Senyei-Oláh István utca és a Csapó utca páros oldalának panelházai. Képzeljetek el egy olyan pár átmeneti évet, ahol ugyan a Csapó utca paneljei már fel vannak építve, de a macskaköves belső óvárosi utcákon még állnak a klasszikus bódék az eladandó portékával. Ti el tudjátok képzelni? Én ha nem láttam volna ezeket a fényképeket, egészen biztosan nem.  (Képszám: 19889, Adományozó: Szalay Zoltán)
1974: Fonatos utca a Nyíl utca felől a Kút utca felé nézve, háttérben a Csapó utcai panelsorház. Az előző képhez képest Szentlászlófalva másik oldalán járunk, és míg az a kép már letűnt részletek szellemét idézi meg, ez a fénykép kis túlzással akár tegnap is készülhetett volna, na nem azért mert a házak még mindig érintetlenül állnak, hanem mert ez a ~65 méteres szakasz máig nincs leburkolva. Elképesztő időutazás, ha tehetem, mindig átmegyek ezen a kis nyúlnyomon. (Képszám: 198892, Adományozó: Szalay Zoltán)
+ 1, 1962: Ez pedig a már emlegetett és linkelt Déli sor-István út kereszteződés, erről így nem írok külön, csak ideteszem a bejegyzés végére grátisznak. (Képszám: 199185, Adományozó: Szalay Zoltán)
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com