Site Overlay

Archív képek Nagyanyám örökségéből I.

Mivel a szűkebb értelemben vett családom anyai és apai ágon is már 50+ éve Debrecenben lakik, mindkét részről tetemes mennyiségű archív fénykép pihen olyan dobozokban, amelyeket az évek múltával valamiért egyre ritkábban nyitunk ki. Ezeknek a fényképeknek egy része olyan helyeken készült, és olyan emberek (is) szerepelnek rajta, akik nekem, mivel még nem éltem akkor, érthető módon ismeretlenek, a családtagjaim egy részét ráadásul már nem kérdezhetem meg az adott fénykép készítésének körülményeiről. Sajnos idén januártól anyai Nagyanyám is közéjük tartozik.

Mivel létezik ez a fotóblog, ugyan ezeket a képeket nem én készítettem, de fél év elteltével mégis úgy gondoltam, érdemes lenne átnézni a fényképeit, és digitalizálni főleg azokat a debreceni képeket, amikről vagy a család maradék része tudja, vagy felismerhető, elsősorban hogy (1) hol készült Debrecenben, illetve másodsorban (2) hogy legalább nagyjából mikor, mert ha ezeket sikerül megfejteni, teljesen biztos vagyok benne, hogy másnak is érdekesek lesznek ezek a másképp elsőrendűen családi képek.

Most tehát az a terv, hogy 4-5 blogposztban szép lassan közreadok néhány érdekesebb archív fényképet Nagyanyám örökségéből, melyeket főleg vagy anyai Nagyapám, vagy a Nagyapám készített. Nagyanyám ugyan gondosan rendszerezte a fényképeit, ám annak ellenére hogy sokszor még az adott fénykép hátuljára is felírta a dátumot, illetve hogy kit vagy mit ábrázol az adott kép, a mappák az évek alatt eléggé összekeveredtek. Szóval lesz néhány napra pontosan datált kép, de a fényképek zöme esetében csak a kép készítésének valószínűsített évét tudtam magamtól, vagy anyámmal együtt kisakkozni.

Nagyanyám (balról a második lány, szemüvegben) ballagási ünnepsége a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnázium udvarán.
(1961.05.13.)
Nagyapám (bal oldalt) még orvostanhallgatóként könyököl vélhetően a Gyermekgyógyászati Klinika egyik földszinti ablakán. Nagyapám Gergelyiugornyán nőtt fel, aztán gyermekorvos lett Debrecenben. 1990-ben hunyt el, így habár még az egyik első oltásomat tőle kaptam meg, nincs emlékem róla.
(valószínűleg 1964)
Csoportkép a Debreceni Tudományegyetem előtt. Nagyapám jobb oldalt köpenyben, a fűbe bal oldalt alul kitűzött felirat pedig azt mondja: „Becsüljük és óvjuk a parkot”.
(valószínűleg 1964)
Nagyapám 1964-ben végzett az egyetemen. Ez a kép vélhetően a diplomaosztóját örökíti meg…
(valószínűleg 1964)
… illetve ez a kép is. Háttérben az Egyetemi Templom tornya, az autót pedig, aminek csak egy részlete látszik bal oldalt, szívesen megnéztem volna, hogy néz ki egészben…
(valószínűleg 1964)
Anyám bátyja 1967 második felében született, ebből az évből így viszonylag sok kép maradt fent, főleg ahogy az erkélyen pózolnak, vagy a környéken korzóznak az újszülött nagybátyámmal. Ez a kép a Dózsa György u. 7 szám előtt készült: érdemes megnézni a kép bal oldalán, az árnyékban még jól látszó földszintes lakóházat, ami ezek szerint még egy ideig megmaradt a Dózsa György 7 és 9 között. A Dózsán és a Violán is ugye 3-3 ilyen kilencemeletes ház van: ebből a fényképből, a Fortepan archívumában 1968-69 között készült képekből (https://fortepan.hu/hu/photos/?q=libakert), valamint a blogposzt utolsó kép képéből ezért arra következtetek, hogy a 7 és a 9 szám kilencemeletesei épültek fel a leghamarabb.
(1967 szeptember-október környékén)
Szintén Nagyanyám tolja Nagybátyámat a babakocsiban, ezúttal vélhetően a Viola utca négyemeletes házai előtt.
(1967 szeptember-október környékén)
Nagyapám guggol nagybátyám babakocsija előtt. Itt nem tudom, kié a másik babakocsi, de mivel anyám csak 1970-ben született meg, gondolom egy környékbeli lakóé lehetett. Ez a kép ha a hét szám oldalában készült, akkor ezek szerint ekkor még csak úgy, mint a 7 és a 9 szám között, a háttérben látható Viola utcai négyemeletes házak között, illetve a kilencemeletes ház között szintén volt egy földszintes ház.
(1967 szeptember-október környékén)
A kép 1967 szeptemberében készült, nagybátyám pedig a kép hátuljára írt szöveg szerint három hetes rajta. Egészen a fényképek átnézésének végéig azt hittem, ez a kép a Füredi úti két kilencemeletes valamelyik erkélyén készült, és alul pedig a Nyár utca négyemeletesei látszódnak…
(1967.09.16.)
… aztán végül megtaláltam a fénykép párját, ahol rögtön világossá vált, hogy ezek a fényképek valójában hol máshol, mint a lakásuk erkélyén, a Dózsa György 7 szám hetedik emeletén készültek, hiszen ott van a háttérben az Ibolyai Utcai Általános Iskola; csak az zavarta össze a rendszert, hogy a Viola utca 6. kilencemeletes házának helyén ekkor gyakorlatilag még szinte csak egy nagy homokdomb van.
(1967.09.16.)
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com