Site Overlay

Debrecen testvérvárosai IX.: Sumen (1)

A testvérvárosos al-sorozatban kilencedikként Debrecen bolgár testvérvárosa, az idén velünk szép kerek hatvanadik testvérvárosi évfordulót ünneplő Sumen lesz bemutatva öt blogposztban.

II. VH-s emlékmű a belvárosban
Várospanoráma felülről

Sumen (bolgárul Шумен, törökül Şumla vagy Şumnu) Bulgária tizedik legnagyobb városa az ország északkeleti részén. A hasonló nevű tartomány székvárosa, a Wikipedia tanulsága szerint mára ~ 95.000 lakosa van. 1950 és 1965 között Kolarovgradnak (Коларовград) hívták. Debrecen legrégebbi testvérvárosa (a második a litván Klaipeda, mellyel 1970-ben lett aláírva az első testvérvárosi papíros). A városnak van több magyar vonatkozása is.

Tavaly ősz elején röppentünk el hárman Debrecenből Burgaszba, ott autót béreltünk, és egy kb. kettő órás autóút során felcsorogtunk a helyszínre, melynek egy bizonyos „gasztro” aspektusáról már tavaly röviden beszámoltam. Itt is kettő napot fotóztam/fotóztunk Máté kollegával, mint az összes többi testvérvárosban. (Kivéve Nagyváradot, az okokat lásd itt.)

A kilenc testvérvárosból eddig Nagyváradon, és itt élveztem talán a legjobban a fotózást. Ennek a fő oka az a bizonyos romlott mélybalkáni hangulat, amiben kiváló érzés megmártózni egy rövid időre, ha lehet, és mely változatos fotótémákat tár eléd. Most mondd meg, nem te is kiváló fotós nyaralást performálnál egy olyan helyen, ahol a város látképét ennyire uralja egy gigászi beton emlékmű, ami a „Founders of the Bulgarian State” nevet viseli, és amely 1981-ben az első bolgár állam megalapításának 1300-ik évfordulójára épült? Gyönyörű.
Itt van közelebbről is ez a betoncsoda
Itt meg belülről. Nézzétek az embereket, milyen kicsik, és mennyire monumentális az emlékmű
A szocialista építészet persze nem állt meg itt: ez egy másik a városképet jelentősen domináló épület, illetve épülettorzó, amit szerencsére szintén kb. mindenhonnan látni.

A belváros történetéről, erről, meg más „csontvázépületekről” itt egy angol nyelvű cikk.

Van azért más is szerencsére. Íme a Tombul mecset minaretje,
… és bejárata. Tiszta Törökország
Ha pedig egy kicsit kintebb megy az ember, a régi kertvárosi részek is helyenként igen vadregényesek, mindenféle lépcsőkkel…
… meg persze macskakővel

A következő posztban néhány belvárosi életkép lesz.

Forrás 1

Forrás 2

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com