Site Overlay

Debrecen testvérvárosai VI.: Nagyvárad (1)

Talán emlékeztek rá, hogy a testvérvárosos blogposztok eddig azért voltak 53 fényképesek, mert a majdnem megvalósult New Brunswick-i kiállításomra ennyi fénykép lett három éve kiválogatva. Ott kettő napot fotóztam, és ennek megfelelően a későbbi testvérvárosos fotózások során is igyekeztem kettő napra rögzíteni a terepi effortot, amiből aztán már én válogattam ki az 53 fényképeket, összesen öt blogposztba rendezve. Ezektől a számoktól Nagyvárad esetében el fogok térni, három ok miatt: 1) négy alkalommal már összesen hat napot fotóztam a városban, így valamelyest felülreprezentált lett, értelemszerűen az elkészült fotók számában is; 2) több testvérváros habár nagyon szép volt, hangulatilag tulajdonképpen közepesen hatott meg, a tavaly januári első fotós látogatás óta ide viszont folyamatosan visszahúz a szívem, szívünk; 3) a hasonló mezővárosi jelleg, a földrajzi közelség, és a gazdag kulturális-diplomáciai-egyéb kötődések miatt bizonyos értelemben talán Nagyváraddal legszorosabb és legfontosabb a testvérvárosi kapcsolata Debrecennek.

Az alábbiakban így duplázok, és 106 fényképen fogom bemutatni Nagyvárad egyes helyeit, részleteit, összesen tíz blogposztban; az elsőn néhány cívisházas utcaképet, homlokzatot, részletet mutatok.

Ezzel a fényképpel kezdem, mert tavaly januárban ezt már megmutattam nektek. Ugye itt először a ház előtti villanyvezetéken lévő galambokat kezdtük el fotózni, akik viszont legnagyobb meglepetésünkre elkezdtek tízessével leszállni mellénk. Mivel viselkedésükből sejtettük, hogy ebből előbb-utóbb valamilyen formában etetés lesz, vártunk még pár percet. Kattant is nemsokára a cívisház kapuja, és kijött egy magyar néni, aki egy vödörből kezdte szórni a galamboknak a magot. Miután lefotóztuk a jelenetet, a nénivel azt is sikerült megbeszélni, hogy tanulmányai, majd válása után 1990-ben költözött haza Bukarestből a szülőházába, és hogy mi a nagyváradi cívisházak iránt tanúsított érdeklődésünk ellenére azért nem beszélünk románul, mert Debrecenből jöttünk. Búcsúzáskor még fenyegette egy kicsit a galambokat, ha rosszul viselkednek, majd jön a macska, és elviszi őket
A puttók viszik a perecet meg a kiflit meg a izé… a többit nem ismerem fel
Puttó heraldikai teendők közben
A galambok sok helyen jól érzik magukat a cívisházak díszes homlokzatain
Világok találkozása Pt. 1
Világok találkozása Pt. 2
Világok találkozása Pt. 3
Kintről kukucs a kapuáthajtó felé Pt. 1. Figyeljétek az archív burkolást is
Kintről kukucs a kapuáthajtó felé Pt. 2
Bentről kukucs a kapuáthajtón át Pt. 1 és Világok találkozása Pt. 4

 

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com