Site Overlay

Debrecen testvérvárosai VIII.: Limerick (1)

Nyolcadikként Debrecen ír testvéreinél, Limerick megyében készült képeket fogok mutatni. Tudomásom szerint ez az egyetlen hely, amivel Debrecennek „testvérmegyei” kapcsolata van, ennek megfelelően nem csak Limerick városból lesznek fényképek, hanem szúrópróbaszerűen fotóztam a megyében egy Adare nevű településen, illetve egy Limericktől nyugatra eső Glin nevű településen aludtunk, úgyhogy az itt készült képek lesznek az első ír bejegyzésben.

Tavaly 2022.08.09. – 13. között voltunk Írországban. Ha a honlapon a projektről részre kattintotok, úgy kezdődik a szöveg, hogy „Az adatbázisban könyvelt repülővel történő utazások visszaolvasása….” stb. stb. Ezt először egy a Földgömb magazinban megjelent, SoD-ról szóló cikk első bekezdésében publikáltam, aztán ugye újrahasznosítottam a honlapra is, és nem véletlen, mert kb. 10 éve tényleg vezetem egy excelbe a külföldi utakat. Mivel véletlenül éppen ez az ír út lett a „centenárium”, most zárójelben ideírom az adatpornó szerelmeseinek, hogy mindezt 18 év alatt, 1045 külföldön töltött nappal, és 79 repülőúttal sikerült teljesíteni.

Limerick egyébként az Ír-sziget délnyugat-középnyugati részén, Írországban, Munster tartományban található. A megye területe 2686 km² (valamivel nagyobb, mint a második legkisebb magyar vármegye, Nógrád), lakossága Limerick várossal együtt pedig 183.863, nélküle 131.303 fő. Debrecen kapcsolatának kezdete Limerickkel: 2005. A testvérvárosi szerződést a felek 2007-ben írták alá.

Néhány szó Glinről: A Shannon folyó torkolatában lévő apró faluról beszélünk, eredeti ízes ír nevén „Ballygullyhannane” településről, ahol 2016-os adatok szerint 576-an éltek. Szánalomra viszont semmi ok: ugye mind tudjuk, hogy a nyugati országokban nem haldoklik úgy a vidék, mint itthon, ennek megfelelően itt is volt fiatalság, forgalom, szolgáltatóipari egységek, meg minden is.

Ebbe a koncepcióba belefért összesen három pub is, természetesen szisztematikusan végiglátogattuk az összeset. Talán ebben a dűnésben volt a legnagyobb élet
Glin főutcája, ami angolul a „Fő utca” nevet viseli, és a tengerparti útba torkollik, ami angolul a „Tengerparti út” nevet viseli. Káprázatos, nem?
Glinben két napig élveztük a vendégszeretetét a „Geoghegans Magpie Bar and B&B” nevű helynek, amely több generáció óta egy családi tulajdonban lévő pub, és amelynek az a fő attrakciója, hogy a családi kutyát beöltöztetik sapkába meg pipába, és akkor lehet vele fotózkodni. Elképesztő volt ezen kívül az is, hogy egyszer mikor a whiskykről beszéltünk, a tulaj előhúzott az egyik hátsó polcról egy több tíz éves amerikai whiskyt, és mondta hogy még huszonéves korában ezt valaki kérte hogy pukkantsák meg, de azóta senki bele nem ivott, mert mindenki ír whiskyt kér. Nem kell szegényeknek ennek megfelelően a finom tőzeges skót whisky sem. („There is no need for that” mondta szállásadónk is a tőzeges whiskyre)

A kutyás állítást itt leellenőrizhetitek.

Hordócsere a pub mellett
Ez volt az első esti vacsora, a nemlétező angol és ír gasztronómia remeke, a fish and chips. Na jó, most valótlant állítok, mert a seafood chowder (egy sűrű leves tengeri halakkal, kagylóval, meg ilyenekkel hogy hagyma, krumpli, kukorica) pl. elég jó volt
Itt is vannak ám cívisházak
Itt pedig egy mutatós ház és autó. (Hö-hö)
Helyi arcok, helyi kaptató
Azt tudni kell, hogy Írországban a seregély a veréb. Nem tudom, jobban jártak-e ír barátaink velük, elég hangosak, nagyobb csapatokba verődnek, ezért szerintem többet szarnak kedvenc fáik alatt a járdára, mint a verebek
A falu szélén festői a tengeri kilátás a Tarbert Power Station kontribúciójával. A következő három bejegyzés Limerick városból lesz majd

 

Források:

1

2

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com