Site Overlay

Debrecen testvérvárosai VIII.: Limerick (5)

Ötödik, záró ír bejegyzésként néhány kép a beígért Adare nevű településről.

„Adare Limericktől délre, 15 km-re fekszik, az N21-es út mellett. Legfőbb látványossága 19. században épült szalmafedeles kunyhók és a Desmond grófok vára.”

A képen a „Szentháromság Apátsági katolikus templom”
Valamiért a Dallas ugrott be, pedig attól azért még messze vagyunk

„A szalmafedeles kunyhók története:

Dunraven grófja megbízta Detmar Blow angol építészt, hogy tervezzen munkásai számára romantikus hangulatú házakat. A gróf terve az volt, hogy a középkorban fontos település régi épületeit renováltatja.”

Nagyon szép történelmi épületek, de ma már nem lakik itt senki, üzletek és éttermek működnek bennük…
… vagy üresen állnak, várva a hasznosításra
Az Adare park egyik része a helyi „Washing pool”, ami azt takarja, hogy pár száz évvel ezelőtt kissé felduzzasztották és kikövezték a patakot, és a helyiek ide jártak ruhát mosni
A park másik részlete
Ez már a fő utca, és annyit kell nézni, hogy három páfrányfaj is van ebben a repedésben, név szerint a kövi fodorka (fent), az édesgyökerű páfrány (középen-fent), és az aranyos fodorka (lent)
Kukucs
Street art, és amire irigy vagyok a Brit-szigeteken, az nem csak a sörök, hanem a tejesember és a tejkihordás intézménye, meg hogy fantasztikusan finom zsírosak a tejek (a tejes ember többnyire whole milket hoz, ami kb. teljes tejet jelent, vagyis azt, hogy nincs zsírmentesítve)
Street art Pt. 2

Ezzel a kelta hangulatú temetővel pedig búcsúzom annak reményében, hogy minél később [vagy akár soha] kell ír barátaink földjét újra látni, és az Első Számú Fasiszta („Supreme Fascist, vö. Erdős Pál) inkább Angilalába vezérel majd, ha véletlenül abba az irányba kell valamiért menni
Legközelebb Debrecen egyik legrégebbi testvérvárosát, Sument mutatom meg pár tíz képben.

Forrás

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com