Site Overlay

Egyetemi Élet címlapfotóim I.

2015 tavasza. Máté az Egyetem főépülete mögötti egyik padon elkapott, és mondta, hogy eltávozik ősszel Zaragozába Erasmus címén mulatni, viszont hogy attól még az Egyetemi Életbe kellene riportfotózni, és hogy én nem-e. Mondom én pont de, persze, csináljuk. Szakmai megbeszélések és a hogy-mint kérdéskör általános tisztázása után aztán ősszel eljutottam Ölveti Lacihoz, a főszerkesztő úrhoz (aki nem, nem azonos a Debrecenben világhíres blues-énekesünk Ölveti Lacival). Laci lendületesen üdvözölt, örült, hogy a csapatban vagyok, aztán öt percen belül bejelentette, hogy akkor holnapután Tankcsapda sajtótájékoztató, és címlapfotózás a Roncsban, lehet menni.

Így indult, és mivel azóta is tart, meg ezen a héten feltöltöttem egyet közülük, ez a blogposzt az Egyetemi Életes címlapfotókról meg a nosztalgiáról fog szólni.

Miután Laci ezt kijelentette, nyeltem egyet, hogy oké hogy mélyvíz, de bazmeg, azért mégis, hát 2002-ben az Agyarország volt életem első kompakt diszkje amit megvásároltam, amit évekig bömböltettünk valami retek lejátszón Csabiéknál a Gyergyó utcai panelben, és akkor most rögtön a meló elején fotózzam le az idoljaimat? Jólvan, végső soron profi vagy Viktorka, semmi baj, megoldod, gondoltam, mentem is szépen a Roncsba, időre, ahol már nyilván az rögtön zavarba hozott, hogy a frissen és fiatalosan a krimóba belépő Sidi jól nevelten előre köszönt a kocsma elég hézagos (~10 óra volt délelőtt) közönségének. Ugye az volt a koncepció, hogy kellene legalább két használható kép az újságba; egy a címlapra, egy meg a cikk mellé, belülre, de lehetőleg ne legyen már ugyanaz a háttér mindkét képnél, szóval kérjem meg szépen a zenekart, hogy hadd fotózzam le őket két különböző háttér előtt. Én itt már azonnal el is képzeltem, hogy mászkálok össze-vissza negyed órát bénán a krimó kerthelyiségében a hátteret keresvén, mögöttem pedig lohol a banda türelmetlenül; na ezt kiküszöbölendő, eldöntöttem, hogy a Roncsba bevezető hosszú “folyosó” közepére kérem meg őket, hogy álljanak be, egyik oldalról kattintgatok, majd megkérem őket hogy egy helyben forduljanak meg a másik irányba, én átfáradok, mert jobb az úgy ha én fáradok át, és a másik oldalról is kattintgatok, és akkor tú in van: megvan a cél, és nem is tettem bele a kilométert indokolatlanul a Tankcsapdába. Így is lett, viszont a fix ötvenes objektív, amit felraktam a gépre, szűknek bizonyult, mert hiába hátráltam a bejáratig, még mindig nem fért bele a teljes TCS-legénység a képbe, viszont túl hátra sem akartam állítani őket, hogy “fuzionáljanak” a háttér ugyan szép színes, de viszonylag kusza elemeivel.

Úgyhogy megkértem őket, hogy álljanak már egy kicsit közelebb egymáshoz. Na és akkor itt jött a bonyodalom:

Én: – Ne haragudjatok, egy picit tudnátok közelebb állni egymáshoz?

Fejes: – Na persze, így kezdődik minden…

Én: – Igen, és akkor most amúgy el is kezdhettek vetkőzni.

Nem röhögtek. De még nem is mosolyogtak. Sebaj, gondoltam, miközben átfáradtam a másik oldalra, innentől maximum kétszer ennyire fog remegni a kezem fotózás közben. Itt is támadt egy kis galiba, mert a háttér sötét volt, az egész zenekar full sötét ruhában volt, viszont Fejesen meg ott volt a világos színű nadrág, és cipő, ezért hiába villogtam stroboszkópként a vakuval, nem sikerült hirtelen megoldani, hogy Fejes nadrágja ne égjen ki, a sötét részek viszont ne maradjanak részlettelenül sötétek. Úgyhogy jött a következő fantasztikus párbeszéd:

Én: – Szóval ne haragudjatok már srácok, hogy ennyit villogok, csak a korrekt expozíció szempontjából a világos nadrág bezavar.

Fejes: – Aha, jól van, semmi gond, az előző után már tudom, hogy hogy érted…

Ezek ellenére hősiesen tűrték ahogy bénázok, a végére sikerült normálisan kiexponálni őket, és még ők köszönték meg, hogy lefotóztam őket. Amit máig bánok, hogy mivel izgultam, nem jutott eszembe, hogy el kéne vinni, és alá kéne íratni velük azt az Agyarország CD-t. Na nem baj, az végülis másoknak is van, címlap TCS fotójuk meg ilyen történetük meg másoknak nincs.

2015/október, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2012978

Szintén 2015 októbere. Mivel ekkor nyílt meg frissen a Botkertben a kaktuszház, megkértem a kollégákat, hogy fáradjunk már el oda, és tegyenek úgy, mint aki úgy tesz. Ők úgy is tettek, megjelenés után pedig még a volt témavezetőm is megemlékezett a képről, valamint a már ide is feltöltött faszkaktuszos képről (https://www.streetsofdebrecen.hu/?attachment_id=572) a blogján (http://molnar-v-attila.blogspot.com/2015/10/megjelent-az-egyetemi-elet-cimu.html). “Az fiatal pár vélhetőleg az örömszülőknek szánt bútorok között válogat (vö. anyósülés)”

2015/október, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2012979

2015 december. A Sporttudományi Oktatóközpont átadásán szakadt az eső, így hogy legyen egy normális kép mégis a frissen átadott épületről, ezért hétvégén szépen visszacsoszogtam, és megcsináltam ezt az egy fokkal naposabb képet. A Buzánszky Kupa szervezői, miután megjelent az újság, remeknek ítélték a képet, úgyhogy el is kérték az Egyetemi Élettől a kép licenszét, így máig ez az egyik legtöbbször ingyen újrahasznosított képem, amivel a megfelelő időben évente több tíz példányban találkozok, mert teleplakátolják vele az oskolát.

2015/december, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2012982

Kata ugye nem tétlenkedett az elmúlt hat évben: ledoktorált, férjhez ment, és a tudománnyal párhuzamosan a vívást is eredménnyel folytatta. Gondolom neki is időnyerője van, mint Hermiónénak, meg mint Babits Lacinak.

2016 február, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2012984

A címlapra azért az egyik első rakétáról lőtt (haha!) fénykép került, mert utána az egész Egyetem tér füstben úszott, és a további képeken már nem látszott a főépület.

2016 szeptember, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2037252

A jobbik, olimpikon típusú Berki Krisztiánunk edzést tartott gyerekeknek az oskolában. Megkérdeztem, hogy van-e tipikus “lólengő-izom”, azt mondta, hogy nincs. Így visszagondolva tulajdonképpen kérdezhettem volna tőle valami értelmesebbet is. Mindenesetre nézzétek, az a séró még edzés után is hogy be van lőve.

2017 március, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2062209

Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark fiatal ügyvezetője, és Chili papagáj a legnagyobb egyetértésben pózolnak a Pálmaházban. Mondanom sem kell, ez volt az egyik legjobb címlapfotózás az elmúlt hat évben, mert előtte és utána nyilván megnéztem az összes megnézhető állatot.

2018 november, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2254344

Esettanulmány a 7D ISO-4000-as értékéről, a Photoshop „kiváló” zajszűrő készségeiről, és egy közepesen effektív manuális vakuhasználatról a gólyák bálján. Vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy talán ez a mélypont az eddigi bemutatott és be nem mutatott címlapfotók közül.

2018 december, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2264985

Miután kész volt az interjú meg a képek is Lucával, gondoltam kérek tőle egy futóversenyt, elvégre nem mindennap futhat az ember versenyt egy Tokióba készülő atlétanővel. Luca jófej módon igent mondott. Fel is álltunk a rajtvonalhoz, az újságíró kolléganő meg is nyomta a tréningpályába épített jó hangos “rajtgombot”, majd Luca a képen látható szerelésben kocogva, én pedig bakancsban és hosszú nadrágban fejvesztve rohanva kezdtük meg a mindössze hatvan méteres, ámde teljesen esélyegyenlőtlen versenyt. Végül Luca nagyjából mindössze egy fél méterrel előttem ért el a “célvonalhoz”, amire én rögtön el is kezdtem vigyorogva és hangosan pampogni, hogy mit akarsz, majdnem legyőztelek, mire ő gyorsan lehűtött, hogy olyan 60%-os erőbedobással futott, és ha kiengedte volna amit tud, akkor már az első méter után csak a hátát láttam volna. A verseny utáni egyik mellékhatásként egyébként a jobb lábamban nagyjából egy hétig fájt az egyik hajlítóizmom.

2021 március, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2791868

A végére pedig egy Campus rádiós „werk”:

2021 április, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2853956

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com