Site Overlay

Egyetemi Élet címlapfotóim II.

Nyolc és ~egynegyed év után meglett belőlük a kettedik posztra való, így ebben a bejegyzésben még 10 db EÉ címlapot gyűjtöttem össze a hozzájuk tartozó lapszám linkjével együtt. Igyekeztem írni is valami újat hozzájuk a fotózás körülményeire vonatkozóan, ami az idők során meglehetősen töredezetté vált memóriafoszlányaim végett egyébként nem is volt olyan egyszerű.

Ez előtt volt az a fénykép, ahol emlékeim szerint nyolc év alatt a legtöbbet küzdöttem a megfelelő perspektíva kiválasztásával, illetve az olcsó manuális vakummal történő random villogással, aztán mire 50+ expó után meglett a közepes végeredmény, rájöttem, hogy ugyanezek a beállítások egy másik (az ezen a képen látható) perspektívával sokkal jobban fognak mutatni. Így is lett, készült még 2-3 fotó ebből a szögből, és ez is került a címlapra.

2015/november, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2012980

Mikor pár éve feltöltöttem a képet a sorozatba, már leírtam, hogy itt állvány híján a korlátra tettem a gépet, és a szerény fényviszonyok között úgy exponáltam ki a képet bemozdulás nélkül 1/25-ös zársebességgel. A helyzet 8 év alatt annyiban nem változott, hogy ha nem muszáj, most sem hordok állványt a fotózásokra, ha meg muszáj lenne, arra hivatkozok, hogy „véletlenül otthon maradt” (Bocsi Fej, ha ezt olvasod :D). Egyébként ez néha segít, mert muszáj rögtönözni, az meg a kreatív képek motorja.

2015/november, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2012981

Szoboravató volt ezekben a napokban, de mivel meglehetősen üres a környék, gondolom visszamentem pár nappal később, és durrantottam egy közepesen mutatós képet.

2016/november, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2045255

„856 likes”, olvasható a keret alján. Hát, ahogy rémlik, feltöltés után bőven 100 alatt maradt az én oldalamon a lájkok száma. Mondjuk biztos azért, mert a fb-ot már csak a nyuggerek használják, a fiatalok meg átpályáztak az instára, vagy újabban a tiktokra. A madár mindenesetre jófej volt, és az esemény során úgy emlékszem, még egy bagoly is volt a kezemen. Vagy lehet az egy korábbi Zöld Börze volt? Erről beszélek, mikor töredezett emlékekről beszélek.

2021/november, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/3444908

Itt két kihívás is volt: egyrészt az ég úgy nézett ki, ahogy, másrészt először nem találtam az épületet a legelőnyösebb oldaláról bemutató perspekívát. Aztán végül ez a szög tűnt a legérdekesebbnek, talán mert valamiért a vékony New York-i épületre asszociáltam róla.

2021/november, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/3389753

Grincs főpróba az oDEonban, itt is úgy rémlik, 100+ kép közül került ez kiválasztásra, mert itt lett meg az 1) értékelhető perspektíva 2) nem exponáltam alul vagy fölül 3) talán van némi „feszültsége” a képnek 4) látszik a rendező is, ezáltal olyan „werk” hangulata van az egésznek.

2021 december, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/3444907

A covid helyzet és a maszkok némileg rontottak a kép hangulatán, de itt viszonylag hamar megvoltunk, ügyesen mímelték a helyszínen megismert lányok a növények megszakértését.

2022/február, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/3534342

Én ekkor jártam itt (a DE E-sport Központjában) belül először (és azóta utoljára), de elég jó futurisztikus hangulata van a helynek. Még jó, hogy nem volt ilyen, mikor még én jártam oskolába, mert tuti még most sem diplomáztam volna le.

2022 december, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/3901318

Itt az volt a fő kihívás, hogy a gép valamiért folyton a háttérben villogó képek és videók alapján mérte össze-vissza a fényt és a színhőmérsékletet, így a legtöbb képet vagy alul, vagy felülexponáltam. Mindenesetre a telébe beépített stabilizátor sokat segített, mert olyan közel azért nem tudtam menni a mesterhez. (A színhőmérsékletet pedig itthon a nyers fájlból nyilván ~ 20 mp alatt lőttem be).

2023 február, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/3952117

Nagyon szépen sütött a nap ezen a megnyitón, belül is, kívül is könnyű volt így ezt a lelátókomplexet fotózni. Ezt a képet én javasoltam a címlapra, mert talán itt érvényesült a legjobban a szórt fény ezeken a sárga és barna (és fekete) dominálta elemeken.

2023 április, link:

https://mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/3987528

Itt az előző rész.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com