Site Overlay

Építők útja

Erről a csodás és színes sufniról elkerülhetetlenül eszembe jutott dédnagyapám „fás kamarája”, ami funkcionálisan természetesen egy sufni volt, és ami gyerekként mondanom sem kell, kifejezetten mágikus helynek tűnt. Úgyhogy átküldtem anyámnak ezt a képet, és megkértem, emlékezzen vissza, dédnagyapám hasonló kamarája milyen cuccokkal volt tele, és mivel eleget tett a felkérésnek, az alábbiakban az ő visszaemlékezésének szerkesztett verzióját olvashatjátok:

„Ja ilyen volt Nagyapjáé is, csak nem ilyen színes. Fás kamara volt a neve, és fa is volt benne, amit ő vágott fel tudományos méretűre, és tudományosan pakolta fel a vágott fát egymásra.
Rengeteg szerszám volt a falon: csípőfogó, harapófogó, ráspoly, a fiókban, ami a satu asztalába volt beépítve. Csavarhúzó készlet, természetesen kézi. Neki akkus soha nem volt. Fa fűrészek, kisebb és nagyobb. Fém fűrészek. Kalapács, nyilván az is volt, kicsi meg nagy. Drót tekercs, smirgli, gyalu. Véső. Ezek a tárgyak mint a reszelő meg ilyesmi az sok méretben volt.
Aztán satu, külön asztalon, természetesen. Műanyag dobozkákban csavarok, szortírozva. Drótkefe, gyökérkefe, ecsetek. Nagyon sok fonott kosár is volt nagyon sok méretben amit szinten ő font. Kis kézi olajozó, ami műanyag volt. Valamikor fehér lehetett, de az olajtól már fekete lett. Volt egy slag is. Az nyáron kint volt a szőlőlugas deszkájára fogatva, télen pedig bevitte. Aztán volt a gyalogszék, tudod, amit én is örököltem egyet meggyfából. Olyanon csinálta a kertet, arra ült, mikor gyomlált, meg ültetett.
Volt egy hosszabbító kábel dob, amit ő csinált. Volt egy saját kezűleg eszkábált elektromos fűrész is, ami fix lábakon állt. Azzal vágta el a mutatóujját úgy hogy elfertőződött, aztán az első két ízt amputálták. Valamikor hegesztő alkalmatossága is volt, de ez mintha csak rémlene. A hegesztés szag az rémlik, de olyan fekete lesötétített maszk az nem rémlik amit hegesztéskor használnak a szemkárosodás ellen.”

Ezt már én teszem csak hozzá, hogy a házi hosszabbító kábel dobból, illetve a saját kezűleg eszkábált elektromos fűrészből én arra következtetek, hogy ha hegesztés szag volt, akkor volt hegesztés is, ellenben a sötétített maszkot nem valószínűsíteném.

Az öregről ebben a blogbejegyzésben több képet is láthattok:

https://www.streetsofdebrecen.hu/archiv-kepek-nagyanyam-oroksegebol-iv/

(illetve zárójelben a végére megjegyezném, hogy Debrecenben összesen két „útja” nevű közterület van, ebből ez az egyik)
#1396/1196/1884

Építők útja; 47.529176, 21.594977
Utca első említése: 1964

Canon EOS 6D
f5.6; 1/200; ISO-1250; 40mm

2021.01.21.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com