Site Overlay

Szent Anna utca

Konyhából nyíló világítóudvar a Szent Anna u. 16. szám utcafronton lévő nyugati oldali lakásában. Egy számmal arrébb, a 18. szám alatt a világítóudvar a fürdőszoba mellé került; erről bővebben egyelőre itt, de majd a könyvben is olvashattok:
„- Száznegyvenöt négyzetméteres lakás volt eredetileg, de mára le van választva. Annak idején, mikor mi idejöttünk, itt volt előttünk egy házaspár, akik már akkor idősek voltak. Mivel nem lett fallal leválasztva a két lakrész egymásról, mi aztán szekrénnyel választottuk el a házat. Mi is csak úgy tudtunk egyébként idejönni a férjemmel, hogy összeházasodtunk, mert két embernek csak egyszobás ház járt társbérletként. A fürdőszoba az meg úgy volt, hogy ezt az ajtót mi vágattuk, hogy innen is be lehessen menni. Úgy van megcsinálva, hogy a fürdőszoba eredetileg a duplája volt, és akkor ketté lett vágva, mert ugye akkor még többen voltunk a lakásban. Egyébként egy világítóudvar van a fürdőszoba mellett most is. Szóval ilyen szükség dolgok voltak.
– És a ház eredetéről tetszik tudni valamit?
– Tudtommal egy Reviczky nevű báróé, és a családjáé volt mindkét ház.
– Már melyik mindkettő? A 16. szám is?
– Igen, azt hiszem, és ezt meg utána építették, szóval az a régi, a másik ház. Azelőtt egyébként itt két szoba volt, ami most három. Ez a ház, meg gondolom a másik is, olyan téglából van építve, hogy a grófnak minden egyes téglában benne van a monogramja. De még a ház kéményében is ott van a monogram. Nagy volt akkor az udvar ám! Ez a rész volt a báró rezidenciája, de még egy kis imahelyisége is volt régen. Az nagyon szép volt, én még láttam, ami később fürdőszoba lett.”

#1495/1276/1893

Szent Anna utca; 47.527242, 21.629590

Canon EOS 6D
f4; 1/125; ISO-1600; 17mm

2020.01.25.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com