Site Overlay

Vendég utca

– A szomszédasszonyt keresi? Szerintem mindjárt kijön.
– Igen, próbáltam tőle megkérdezni, hogy lefotózhatom-e, de szerintem nem hallotta az ablakon keresztül. Régóta szomszédok egyébként?
– Igen, egész régóta. Ica néni régebben lakik itt, azt hiszem a ’70-es években jött Bihar megyéből. Én ’92-ben jöttem ide a férjemmel.
– Azelőtt hol laktak?
– Eredetileg Újlétán, azután ’56-ban költöztünk Debrecenbe, először a régi Csapó-kanyarba. Onnan aztán a Cserepes utcára, végül ide jöttünk.
– Újlétáról miért mentek el?
– Menekülni kellett a TSZ elől. Nem lehetett egyszerűen bírni.
– És Debrecenben mivel foglalkoztak? Gazdálkodtak még pár tíz éve?
– Nem igazán. Én bútorgyárban dolgoztam, de utána a Sütődék Rt.-től jöttem nyugdíjba. De itt is mindenhol dolgozni kellet. Szia Ica!
(- Szia Eszter.)
– Itt tartottak az udvarban annak idején állatot? Pár éve mesélte nekünk egy néni a Kar utcán, hogy még régen a tehenek a környékről a Dózsa utcán mentek végig a legelőre.
– A Cserepes utcán még volt pár jószág, de itt már semmit nem tartottunk. Sajnos ahogy idejöttünk, két évre rá már meg is halt a férjem, azóta egyedül vagyok. De szerencsére már dédunokám is van. Most lett 21 éves.
– Már olyan idős?
– Persze. Én 18 évesen férjhez mentem, rögtön jöttek is a gyerekek, hárman. Sajnos a legidősebb fiam nemrég meghalt. Hát igen, telik az idő, én 89 vagyok, Ica néni meg már 92. Itt az utca is kihalt már, elmentek a régi öregek. Ezek az újak meg nem olyanok már. Van aki minden nap itt sétáltatja a kutyáját, aztán egy köszönést nem bír idemondani. Na de ha megbocsátotok, el kell zárnom odabent a gázt. Ica, te főzöl valamit?
(- Igen, én is most főzöm a fiamnak az ebédet.)
– Még mielőtt elbúcsúzunk, egy fényképet csinálhatok itt a ház előtt önökről?
– Éppenséggel ha szeretnéd… de várj, akkor előbb gyorsan elzárom a gázt, meg megigazítom a hajam.

#1594/1359/1961

Vendég utca; 47.532590, 21.612508
Utca első említése: 1850

Canon EOS 6D
f4; 1/2000; ISO-100; 50mm

2023.05.01.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com