Már korábban néhányszor láthattátok az oldalon, hogy egy „születésnapi ajándékkal” készülünk a Petőfi téri magasház 2023-ban esedékes 50. születésnapjára. Ennek kapcsán nemrég beszélgettünk egy régi lakóval, Szabó Otília Évával, akinek nagypapája Benczi Gyula, a város kitüntetett előadóművésze volt. Gyula bácsi egyike volt a magasház első lakóinak, feleségével, lányukkal, később pedig unokájukkal a ház magasföldszintjén éltek évtizedekig. Elsősorban így a magasházban készült fényképeket néztük át Otíliával, de mivel Otília édesanyja, Benczi Éva a Gambrinus Étteremben dolgozott egy ideig, a házban készült fényképek mellett a hetvenes évek elejéről találtunk néhány Gambrinus közben készült fényképet is, melyek szerencsére szintén máig meg lettek őrizve a családi archívumban. Mivel úgy gondoltam, ez egy múltidéző blogposzt formájában feltétlenül érdekes lenne nektek is, Otília hozzájárulásával beszkenneltem a talált képeket, amikből ebben a bejegyzésben láthattok egy válogatást.
A Gambrinus Étterem nyitásáról ~ 15 perc szörfölés után nem találtam pontos évszámot a neten, de a négyemeletes Gambrinus-ház 1912–13-ban épült, 1920 környékéről már ismert fénykép a Gambrinus közt teljesen kitöltő éttermi asztalokról, illetve találtam egy 1924-es hirdetést az étteremről, ezek alapján gondolom akár a tízes években is már nyitva lehetett a hely. Az MTVA archívumában talált fénykép (ek) leírása alapján ezen túl gondolom némi szünet után 1969-ben nyílt újra, Magdi elmondása szerint pedig 1985-ben zárt be. A hetvenes évek végére mindenesetre olyan népszerű lett a hely, hogy a Magyar konyha – 1978 – II. évfolyam 2. száma alapján „… főétkezési időben még hétköznapokon is csak asztalfoglalás árán lehet megkóstolni a szakácsok főztjét, vasárnapokra pedig hetekkel előtte kell helyet foglaltatni.”
Az MTVA archívumában a blogposzt elején már hivatkozott újranyitás fényképei között aztán megtaláltam Gyula bácsit is, a leírás szerint „Cigányzenész, prímás muzsikájával szórakoztatja étkezés közben a vendégeket az új Gambrinus Étteremben. MTI Fotó: Bajkor József„
Az étteremről ezen kívül itt egy ráadás fénykép a MaNDA archívumából 1977-ből, ahol „az alkalmazottak láthatók a konyhában a tűzhely mellett.” Találtam ezen kívül egy archivált étlapot is az 1980-as évekből. Ennek alapján össze is állítottam egy képzeletbeli menüt, ami fölött szívesen üldögélnék egy-két órát a nyolcvanas években (mielőtt felkerekedek, és alaposan megnézem az azóta már csak romjaiban létező macskaköves óvárost):
Előétel: Lágytojás pohárban /2db/ + majonézes z.bab virslivel
Leves: Pulyka erőleves tojással
Főétel: Debreceni sertésborda burg.
Desszert (ami természetesen „Tészták” menüpont alatt fut): Gambrinus palacsinta