Site Overlay

Domb utca

– Gyönyörű ez a régi cívisház! Tetszene mesélni róla egy kicsit? Mióta lakik itt a család?
– Én ’33-ban születtem. Ötvenöt éve lakunk itt, először a lányommal, aztán egy ideje az unokámmal is. A lányom tizenhárom éves volt, mikor ideköltöztünk. Még akkor ilyen kis udvaros házak voltak mindenhol a városban. Azelőtt a Nyíl utcán laktam tíz évig, ott is ilyen udvar volt, akkor még így laktak az emberek. Ebben az udvarban tízen laktunk, tíz család, de akkor mind idősek voltak rajtunk kívül. Gyönyörű virágoskertek voltak a házak előtt.
– Sokat változott a környék?
– Teljesen más volt minden. Hátul, az udvarban végig álltak a házak, nyolc kis szoba volt összesen, hatalmas telek volt. Ötven méter hosszú volt, egészen a Kígyó utcáig ért a telek.
– A Kígyó utca felől volt bejárat az udvarra?
– Nem volt, csak odáig ért a telek. Ott, még a végében is kis parasztházak voltak. Nem volt vécé bent sehol, nem volt víz se, hanem ott volt a nagy mosókonyha hátul, és oda kellett járni vizet venni. Tűzhely volt benne, üst volt benne, hát, akkor még ilyen régies volt. Régen meg kellett elégedni azzal, ami volt. De most már más, mert rendbe van téve a ház.
– Kik laktak még az udvarban?
– Itt mindenütt dolgozó asszonyok voltak. Mosónő, takarítónő, itt az udvarban minden ház olyan volt, hogy át lehetett menni egyik házból a másikba. Cselédszobák voltak egészen a telek végéig. Lakott itt egy mérnök is egy darabig.
– Önnek mi volt a foglalkozása?
– Hát, én sok mindent csináltam. Árván nőttem fel, és a nagyvilágot bejártam, mire megállapodtam Miskolcon, a gyárban. Kőművesi munkát végeztem, azelőtt meg bányában dolgoztam, csillés voltam. ’52-ben megismerkedtünk a férjemmel, utána már nem dolgoztam, hanem a férjemmel jártunk aratni, csépelni. Nem könnyű munka az sem, az biztos. Aztán megszületett a lányom, és ő nem bírta a bölcsődét. Ahányszor kihoztam a házból, hogy megyünk, annyiszor hányt az utcán. Úgyhogy aztán azt mondta a párom, hogy ne menj, anyu, maradj itthon a gyerekkel. Szültem négyet, egyet meg örökbe fogadtam, egy egyhónapos kislányt, az most Németországban van.
– Akkor népes a család.
– Tizenhat unokám van eddig, meg öt dédunokám. Gazdag nő vagyok.
– Nem is lehet már ennyi unokát számon tartani.
– Hát megmondom őszintén, aki Franciaországban van lányom, olyan neveket adnak az unokáknak… még azt, hogy Roland vagy Zoé, ki tudom mondani, de van néhány, amit nem. Nem is értem, hogy miért nincs már olyan, hogy a szülő nevét adják a gyereknek. Az egyik unokám egyébként mindig nyüstöl, hogy menjünk ki falura. Dehogy megyek. Én szeretek itt lakni
– Történelmi környezet, meg tudom érteni. Tetszene még mesélni a környékről?
– Egy időben a tűzoltólaktanya is itt volt. Aztán innen nem messze voltak a malmok, több is. A szomszédunkban volt temetkezési vállalat, a 16. szám alatt. Csak lett ugye az állatorvos, aztán ő megcsinálta máshogy saját magának itt elöl.
– Ha már a 16. számnál járunk: nagy dolog, hogy itt laknak máig Szabó Magda szülőházának szomszédságában. Szabó Magda örökségéből mennyit érzékeltek az elmúlt ötven évben?
– Semmit se. Mikor Szabó Magda született, én még meg sem voltam, de amire mi beköltöztünk ide, addigra ő meg már a sokadik házban lakott. Arra emlékszem, hogy később is rengetegen laktak a 16 szám alatt, majdnem harmincan, olyan nagy udvar volt. Aztán a felerészt kiszanálták, és akkor költözött ide a színház, volt itt egy lerakata, ide hordták a kellékeket. Jobban szerettem még azt az időszakot, el lehetett látni a Nagytemplomig, meg láttuk innen például a tűzijátékot augusztusban. Aztán odaépítették azt a nagy monstrumot, és azóta nem lehet látni.
– A Fórumra tetszik gondolni?
– Igen. Most ha felmegyek a létrára, akkor se látok semmit.
(Az interjú a többi „egyperces” történettől eltérően a helyszínen rögzítésre került, a hanganyag leirata pedig a jövő héten megjelenő “Debreceni cívisházak és lakóik nyomában” c. könyvünk riportjaihoz hasonlóan a gördülékenyebb olvashatóság érdekében technikai szerkesztésen esett át.)

#1494/1276/1893

Domb utca; 47.532657, 21.632812

Canon EOS 6D
f2.5; 1/400; ISO-400; 50mm

2021.01.28.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com