Site Overlay

Neubauer János sodrony kerítés gyára

Mivel 2021-et írunk, elmondhatom magamról, hogy 10+ éve keresek különböző ritka és nem ritka növényeket a természetben. Ehhez kapcsolódóan örökségül kaptam azt az idősebb növényész generációtól származó ismeretet, miszerint a legjobb növényeket többek között az élőhelyen történő kis és nagydolog végzése, vagy egy lopott pásztoróra eltöltése közben találja az ember. Ugyan a nemrég megtalált Neubauer János gyárának ~100 éves táblája kifejezetten nem növény, de mivel parkolás közben találtam, ezért úgy vélem, a jövőben a növénykeresés előtti parkolás műveletekor is fokozott figyelemmel fogok szétnézni, hátha már idő előtt meglesz az éppen keresett növény. De a viccet félretéve, mivel egy héttel ezelőttig semmit nem tudtam még Jánosról és gyáráról, illetve mivel vélhetően egyes korabeli cívis házak kerítését is ő csinálhatta, ezeket a házakat pedig sokat fotóztam az elmúlt másfél évben, ezért ebben a rendhagyó blogposztban szeretném bemutatni, milyen vegyes jellegű információk találhatóak még róla és családjáról az archív forrásokban. (A rendhagyó titulus annak szól, hogy mindössze egy saját kép van most ezekhez az infókhoz és képekhez).

A poszthoz kapcsolódóan Bojcsuk Dórának köszönöm szépen a Hungaricana átnyálazásához adott tippjét és linkjét!

Miután Harangi Attila megosztotta ezt a képet oldalán, Nyul Imre helytörténeti kutató az alábbiakat fűzte hozzá kommentjében: „1892-ben Nyíregyházán működött a Neubauer testvérek sodrony gyára. A Neubauer János cége még 1924-ben is működött a Kétmalom utca 4. szám alatt. Felesége Benes Juliánna. Ugyanekkor testvére, Jakab a Péterfia utca 19. szám alatt szintén sodrony gyártással foglalkozott (valamikor 1910 után jött ő is Debrecenbe). 1931-ben a Kétmalom utcán az özvegy nevén volt a cég. Jakab cége ekkor még működött a Péterfián.”

János valamikor 1892 és 1894 között jöhetett Debrecenbe, mivel a Nyírvidék 1894-es egyik számában „A tűzoltók ünnepén” már mint Debreczen „színeiben” szólal fel, és azt mondta: „Istenünk, segitsd a tűzoltókat a veszélyben”. (https://library.hungaricana.hu/hu/view/Nyirvidek_1894/?pg=325&layout=s&query=neubauer). Mivel Debrecent egészen 1922-ig hívták Debreczennek, a tábla ezért minimum 99, János Nyíregyházáról Debrecenbe költözésének megközelítőleg belőtt évszáma szerint pedig maximum 127-129 éves.
János több szabadalmának leírása is megtalálható a Magyar Királyi Szabadalmi Hivatal dokumentumai között. Ilyenek az ” Újítás nádszöveteken” 1907-ből, a „Trágyahordó-puttony” 1913-ból, vagy az előző két képen is látható „Rugalmas sodrony kocsiülés” 1902-ből. (https://library.hungaricana.hu/hu/search/results/?list=eyJxdWVyeSI6ICJcIk5FVUJBVUVSIEpcdTAwYzFOT1NcIiBkZWJyZWNlbiJ9&page=2)
1909-es gyászjelentés, ahol Schadek Károly elhunyta miatt Neubauer János nejével és gyermekeivel mint após gyászol. Károlyt az 1932-ben felszámolt „Szent-Anna-utczai temetőben” helyezték (ezután még 23 évig tartó) örök nyugalomra. (https://library.hungaricana.hu/hu/view/Gyaszjelentesek_DebreceniRefKollNagykonyvtara_RI_SCHL/?pg=398&layout=s)

A Darabanth Aukciósház 225. árverésének egyik tétele volt „Neubauer János vas-sodrony, szövet-fonat stb. gyárának díszes fejléces számlája 1913-ból”. A számla az aukciósház oldala alapján 1000 forintért kelt el. (https://www.darabanth.com/hu/gyorsarveres/225/kategoriak~Festmeny-mutargy-papirregiseg-egyeb/Okmanyok~37/1913-Debrecen-Neubauer-Janos-vas-sodrony-szovet-fonat-stb-gyaranak-diszes-fejleces-szamla~II990714/)
János gyárának hirdetései több korabeli újságban is feltűntek: itt még egy kép nélküli újsághirdetés 1912-ből, a „Nagykároly és vidéke” egyik számából (https://library.hungaricana.hu/hu/view/NagykarolyEsVideke_1912/?pg=88&layout=s&query=neubauer)
Egy évvel később ez a hirdetés már többek között a „Szatmár és Vidéke” 1913-as évfolyamának minden számában szerepelt… (https://library.hungaricana.hu/hu/view/Kozerdek_1913-1/?pg=117&layout=s&query=neubauer)
… néhány részletében különböző társa pedig az „Érmellék” 1913-as évfolyamának egyik számában (https://library.hungaricana.hu/hu/view/Kozerdek_1913-1/?pg=0&layout=s) tűnt fel. Úgy látszik az öreg Neubauer ebben az évben érzett rá igazán a képes hirdetések ízére.
Egy évvel később a Szamos egyik számában látható János „az uj szatmári közkórház építésének vállalatba adására hirdetett árlejtésre” beérkezett árajánlata (https://library.hungaricana.hu/hu/view/Szamos_1914_06/?pg=96&layout=s&query=neubauer). Mivel az Osztrák–Magyar Monarchiának ekkor még négy éve volt hátra, ez a korona az 1892-ben bevezetett Osztrák–magyar korona volt, amit a Magyar korona csak öt év múlva, 1919-ben követett.
Udvarvölgyi Zsolt Neubauer János fiáról, Jánosról, és unokájáról, József Felíciánról is ír tanulmányában: „(József Felicián) a születése körülményeiről azt mesélte: 1913. november 8. napján sötét, szürke köd ült Debrecen városára. Ő azon a napon érkezett gyenge, gyámoltalan, kisemberként erre a világra. Amúgy második fiúként jött egy módos családba. Az apai nagyapja Magyarország első sodrony gyárosa volt. Édesapja, Neubauer János, ebben az iparágban tovább képezte magát. Gazdag gyárosként, 1910-ben feleségül vette Pánczél Balog Máriát, egy hentesmester leányát. Majd 1914-ben elvitték a frontra, ahol belehalt sérüléseibe.” A hentesmester, Pánczél Balogh Gábor egy évvel később, 1915-ben hunyt el (https://library.hungaricana.hu/hu/view/Gyaszjelentesek_DebreceniRefKollNagykonyvtara_BA_BAJA/?pg=356&layout=s). János unokájáról, a Neubauer József Feliciánról szóló tanulmány pedig elolvasható itt: http://real.mtak.hu/79456/1/Kereszt%C3%A9ny%20Nevtud%20Konferencia%20k%C3%B6tete%202018_04_27_elektronikus%20k%C3%B6tet.pdf
… A Debreceni Kereskedő-társulati Polgári Fiúiskola 27-ik értesítője (https://library.hungaricana.hu/hu/view/Debrecen_05743_kereskedo_polgari_fiu_05744_1928/?pg=0&layout=s) szerint továbbá úgy néz ki, Neubauer János másik unokája, József Felicián testvére, Neubauer János fiatal korában eredményesen kacsingatott az entomológia felé. Ha János ekkor volt (középiskolás) negyedikes, akkor vélhetően 1909-1910-ben születhetett, három-négy évvel később szerzetessé vált testvére előtt. Az értesítőben két megnevezett cincér azóta fogalmam sincs, megvan-e még a környéken, az erdei turbolya helyett viszont az akácosok alján mára tuti zamatos turbolya tömegek (Anthriscus cerefolium) vannak a város erdeiben.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com